Testimonial

Wie schrijft die blijft

 

Het is een rotgevoel om als je een schrijver bent, te beseffen dat je volop bezig bent geen boek te schrijven (Herman Brusselmans, Vlaams schrijver).

 

Op 16 december 2017 stapte ik compleet onbevangen de schrijversweek in onder bezielende leiding van Marjolein Westerterp.

Al jaren groeide in mij het verlangen om een boek, in mijn geval over Ubuntu, te schrijven en natuurlijk had ik diverse ideeën. De oproep om in te stappen in een schrijversweek … kon ik niet weerstaan. Mijn wens zou immers vervuld gaan worden. Maar in die week werd ik naast die wens ook enorm geconfronteerd met diverse blokkades, belemmerende overtuigingen en twijfels in mijzelf. Ik dacht dat ik een boek zou gaan schrijven met een paar richtlijnen en hoppa. Maar hoe anders liep het. Juist door de afzondering en de verdieping, de ruimte voor het creatieve proces was niet ik het die een boek schreef, maar ging het boek mij schrijven.

Marjolein Westerterp is een Master in schrijverscoaching. Zij verstaat de kunde en kunst van het schrijversvak, de inhoud van het vak. Daarnaast graaft ze zich in in de inhoud van je boek. Waar gaat het echt over, wat is je thema, wat je boodschap en voor wie? Maar bovenal verstaat Marjolein de kunst om heel verfijnd zich te verdiepen in jou als persoon. Met de A van aandacht voorop. Deze persoonlijke professionaliteit, waarin betrokkenheid het sleutelwoord is, beheerst Marjolein als geen ander. Door met haar samen te werken ga je ook een schrijvers-relatie aan, waarin de synergie zijn werk gaat doen naar een ongekende co-creatie.

De dag van de boeklancering, Madibaday, was voor ons beiden de bevalling van een kind: hét boek Opsoek naar Ubuntu! De coming-out resulteerde ook in de omarming van het gedachtegoed door Herman van Veen, Stef Bos en zelfs Archbishop Desmond Tutu. En net als na een bevalling begint het levensverhaal na de boeklancering pas écht! In mijn geval een genietende rollercoaster van de verkoop van mijn boek, het signeren, geven van lezingen, een opleiding Ubuntu die inmiddels omarmd is door de ISvW, een samenwerking met Mpho Tutu inzake Forgiveness en een boost voor onze Stichting Ubuntu Nederland. De lancering van het boek was een doel op zich, maar hierna ontvouwen zich tal van mogelijkheden omdat ieder hoofdstuk op zich weer verdiepende kansen geeft om bij te dragen aan ‘een mooiere wereld’, in welke vorm dan ook. Een stroom, die niet stopt.

Het schrijven van een boek was een droom en het is werkelijkheid geworden door de schrijversweek. Natuurlijk heb ik alles zelf moeten schrijven, maar alleen had ik het nooit gered. Ik ben Marjolein Westerterp voor eeuwig dankbaar en mocht jij nog twijfelen: Doen!

 

Annette Nobuntu Mul

https://www.ubuntusociety.nl/boek-bestellen